Ο κανόνας 3-6-9-12

Ο κανόνας 3-6-9-12

Ο Serge Tisseron γνωστός Γάλλος ψυχαναλυτής-ψυχίατρος, ανέπτυξε το 2008 τον κανόνα «3-6-9-12» ο οποίος υιοθετήθηκε πλήρως τρία χρόνια αργότερα από τη Γαλλική ένωση παιδιάτρων.

Τι μας λέει αυτός ο κανόνας:

  • Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια.
  • Όχι παιχνίδια σε προσωπική κονσόλα πριν από τα 6.
  • Όχι internet πριν από τα 9.
  • Όχι social media πριν από τα 12.

Όχι τηλεόραση πριν από τα 3 χρόνια

Σύμφωνα με τη θεωρία του Serge Tisseron η τηλεόραση πριν από την ηλικία των 3 ετών βλάπτει την ανάπτυξη του παιδιού. Η συνήθεια μάλιστα που έχουν οι περισσότεροι γονείς να αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση να παίζει μόνιμα είναι η αιτία που πολλά παιδιά δυσκολεύονται να μάθουν να συγκεντρώνονται. 

Όχι παιχνίδια σε κονσόλα πριν τα 6 χρόνια

Κατά τον Γάλλο ψυχίατρο το παιδί μπορεί να παίζει με αυτές τις συσκευές, αλλά είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται ως οικογενειακές συσκευές. Η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι μόλις το παιδί γίνει ιδιοκτήτης των συσκευών αυτών, η χρήση τους γίνεται ανεξέλεγκτη. Επιπλέον, είναι καλύτερα να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αυτές τις συσκευές για να ηρεμήσουμε το παιδί, ή το βράδυ πριν κοιμηθεί, επειδή οι φωτεινές πηγές οι οποίες χρησιμοποιούνται διαταράσσουν τους ρυθμούς του ύπνου.

Καθόλου Ίντερνετ πριν από τα 9 χρόνια- καθόλου μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν τα 12

Από την ηλικία των 9 και μετά, σύμφωνα με το γνωστό Γάλλο ψυχίατρο, η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ένα δικαίωμα και δεν είναι απαγορευτική, υπό μια βασική προϋπόθεση. Να πλοηγούνται πάντα υπό την επίβλεψη των γονιών τους. Για τον Tisseron «internet με επίβλεψη» δε σημαίνει να παρακολουθούμε καθετί που κάνει, αλλά πρώτον να προετοιμάσουμε το παιδί και δεύτερον μεταξύ 6 και 9 χρόνων, να του εξηγήσουμε τους τρεις βασικούς κανόνες του internet:

  1. Ό, τι τοποθετείς εκεί μπορεί να γίνει «δημόσιο»
  2. Ό, τι τοποθετείς εκεί θα μείνει για πάντα
  3. Δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα βρίσκεις στο διαδίκτυο

Πόσος χρόνος είναι πολύς χρόνος;

Ο Serge Tisseron επισημαίνει: «Για παιδιά από 3 μέχρι 6 χρόνων, οι γονείς μπορούν να περάσουν προοδευτικά από τη μια ώρα στις δύο ώρες την εβδομάδα, με στόχο να φτάσουν στη συνέχεια προοδευτικά στις έξι ώρες την εβδομάδα μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων. Ο στόχος είναι ο χρόνος ψυχαγωγίας μέσω της οθόνης να μην ξεπερνάει ποτέ τις δύο ώρες την ημέρα, όποια κι αν είναι η ηλικία.»

(Το παραπάνω κείμενο είναι αναδημοσίευση από το υλικό του διαδικτυακού σεμιναρίου etwinning “Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο”. https://seminars.etwinning.gr/)

 

Η Κίκο και το χέρι

Μέσα από ένα απλό, εικονογραφημένο παραμύθι με πρωταγωνίστρια την Κίκο και τον φίλο της το χέρι, το Συμβούλιο της Ευρώπης δίνει την ευκαιρία στους γονείς, αλλά και στους δασκάλους να εξηγήσουν στα παιδιά τους ποια είναι τα σημεία του σώματος που δεν πρέπει να αγγίζουν οι άλλοι, πώς πρέπει να αντιδράσουν σε τέτοιο ενδεχόμενο και πού να στραφούν για βοήθεια. Μέσα από το παραμύθι αυτό, τα παιδιά μαθαίνουν ότι το σώμα τους τούς ανήκει, ότι υπάρχουν καλά και κακά μυστικά και ότι υπάρχει καλό αλλά και κακό χάδι ή άγγιγμα.

Μπορείτε να κατεβάσετετο βιβλίο “Η Κίκο και το Χέρι” ή να το ακούσετε εδώ

Χριστουγεννιάτκο σταυρόλεξο

Συζητήστε με τα παιδιά τις εικόνες αναφοράς του σταυρόλεξου. Με την βοήθεια της φωτογραφίας μπορούν να μαντέψουν/διαβάσουν τη λέξη. Διαβάστε στο παιδί τους ορισμούς των λέξεων ώστε να το βοηθήσετε να γράψει τις λέξεις στην σωστή θέση και να το λύσει.

Χρησιμοποιείστε γράμματα πεζά (μικρά) ή κεφαλαία  χωρίς τόνους.

τάρανδοςφλουρίδώραέλατοκάλαντα

 

Ο μικρός Φιλιπόκ

Ο μικρός Φιλιπόκ είναι ένα παραμύθι του Ρώσου λογοτέχνη Λέον Τολστόι. Μας διηγείται την ιστορία ενός μικρού παιδιού που ζει σε ένα χωριό και ανυπομονεί να πάει στο σχολείο.

Ο μικρός Φιλιπόκ, όταν φεύγει η μαμά του, αλλά΄και τα άλλα μέλη της οικογένειας του για τις δουλειές τους, μένει στο σπίτι με την γιαγιά  του. Όταν την παίρνει ο ύπνος δίπλα στη ζεστή σόμπα, ο Φιλιπόκ αρχίζει να βαριέται… Φεύγει λοιπόν κρυφά από το σπίτι, και αποφασίζει να πάει στο σχολείο που βρίσκεται στην άλλη άκρη του χωριού…

Ο μικρός  Φιλιπόκ είναι ένα παραμύθι κατάλληλο για ανάγνωση την εποχή του χειμώνα. Η εικονογράφηση προσφέρει τη δυνατότητα να συζητήσουμε ξανά για τα ρούχα, τον καιρό, αλλά και τα χρώματα του χειμώνα.

Ο ήρωας της ιστορίας μας έχει την ίδια ηλικία με τους μαθητές μας. Αποζητά την παρέα των άλλων παιδιών, αλλά και την νέα γνώση.

Για περισσότερες ιδέες μπορείτε να διαβάσετε το παλαιότερο άρθρο δημιουργική ανάγνωση. Αν θέλετε να ακούσετε και να δείτε το παραμύθι “Ο μικρός Φιλιπόκ” πατήστε εδώ.